W Polsce zwykle stosuje się do celów kulinarnych tylko bardzo standardowe oleje, takie jak słonecznikowy i rzepakowy, ewentualnie osoby lubiące włoską kuchnię sięgają po oliwę z oliwek. Warto jednak wypróbować także olej kokosowy, który jest typowy dla kuchni azjatyckiej, zwłaszcza indyjskiej, ale można go wykorzystywać do przyrządzania wielu potraw. W zależności od tego, czy wybierze się jego rafinowaną, czy nierafinowaną wersję, można cieszyć się niesamowitym kokosowym zapachem i smakiem, który świetnie pasuje na przykład do słodkich potraw smażonych w głębokim tłuszczu.

3

Jeśli chce się kupić dobry olej kokosowy cena nie powinna być zbyt niska, jednocześnie jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wybierać tego rodzaju oleje dostępne w supermarketach, ponieważ wiele z nich m doskonałą jakość.

Kupowanie w sklepach ze zdrową żywnością nie jest więc bynajmniej obowiązkiem, choć rzeczywiście wiele osób się na to decyduje, chcąc mieć pewność, że wybierają dla siebie produkt naprawdę wysokiej jakości.