Olej kokosowy to praktycznie czysty produkt naturalny, który otrzymuje się z orzecha kokosu. Może on być nierafinowany lub rafinowany, a na ten podział ma wpływ zastosowana metoda tłoczenia. Olej tłoczony na zimno nazywamy nierafinowanym i jest to najbardziej naturalna metoda tłoczenia bez wykorzystania wysokich temperatur. Poniżej 25 stopni Celsjusza przybiera formę stałą i kolor biały, dlatego często określany jest mianem masła kokosowego. Olej kokosowy bezzapachowy to olej rafinowany, czyli podczas jego produkcji został poddany działaniu wysokiej temperatury, w celu wydłużenia terminu jego spożycia.

2

Olej bezzapachowy jest dobrym zamiennikiem oleju lub oliwy podczas smażenia, dzięki rafinowaniu wytrzymuje obróbkę wysoką temperaturą, ponadto dzięki pozbawieniu go aromatu nie przenosi zapachu i smaku na smażone produkty.

Na opakowaniach oleju powinny być podane informacje na temat miejsca pochodzenia surowca, posiadanych certyfikatach przez producenta, oraz innych składników wykorzystanych do produkcji oleju.