4

Dobry olej kokosowy potrafi zdziałać cuda. Używać go można nie tylko w kuchni, do smażenia czy jako dodatek do ciast. Świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry, czy włosów. Kluczem do sukcesu jest jednak wybór odpowiedniego, pełnowartościowego produktu. Na sklepowych półkach znajdziemy mnóstwo rodzajów, o różnym składzie. Warto jednak wiedzieć, że olej dobrej jakości powinien mieć tylko jeden składnik: olej z miąższu kokosa. Na półkach znajdziemy dwa rodzaje oleju: olej kokosowy nierafinowany i rafinowany. Ten pierwszy ma o wiele więcej wartości odżywczych. Jest tłoczony na zimno, przez co zachowuje kokosowy zapach i smak.

Na etykiecie takiego oleju powinniśmy szukać określeń: virgin lub tłoczony na zimno. Jeśli jednak znajdziemy informację, że olej jest bezzapachowy lub tłoczony na gorąco, mamy do czynienia z olejem rafinowanym, który posiada o wiele mniej składników odżywczych i jest bardziej przetworzony od tego nierafinowanego. Warto więc przed zakupem, dobrze sprawdzić etykietę, żebyśmy mieli pewność, że płacimy za pełnowartościowy produkt.